Assortiment
Lampen

Lampen zijn zeer geschikt en populair als decoratie van uw woning. De mogelijkheden zijn eindeloos en u kunt met lampen prima een bepaalde stijl in huis creëren. Gebruik verlichting om uw woning op te fleuren, een andere stijl in huis te krijgen of uw interieur een opvallende uitstraling te geven. En de juiste lamp hoeft helemaal niet duur te zijn.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar om u een beetje op weg te helpen geven we hieronder een aantal voorbeelden van wat u met licht/lampen kunt doen in en om uw huis (naast de basisverlichting).

 1. Sfeerverlichting
  De enige taak van sfeerverlichting is het creëren van sfeer. Sfeerlampen zijn dus niet bedoeld om te verlichten, maar om een prettig gevoel te creëren met de gloed die wordt afgegeven.
   
 2. Accentverlichting
  Het doel van accentverlichting is zorgen voor het juist werklicht. U gebruikt bijvoorbeeld accentverlichting wanneer u een boek leest of aan een tafel werkt. Dit is echter niet de enige functie. Deze lampen moeten goed samengaan met uw basisverlichting om zo een harmonieuze sfeer te creëren. Daarnaast kunnen ze accent leggen op bepaalde delen van uw interieur. Spots hebben deze functie bijvoorbeeld vaak. Ook kunt u denken aan het belichten van een schilderij.
   
 3. Natuurlijk licht
  Sommige armaturen komen pas echt tot hun recht wanneer zij gecombineerd worden met natuurlijk licht. 's avonds, wanneer het donker is, geniet u van de prachtige uitstraling van uw armatuur doordat de lamp aanstaat. Maar het is natuurlijk mooi als uw armatuur overdag net zo mooi is als 's avonds. Zorg daarom voor de juiste lichtinval op de plek waar uw lamp staat. Uw lamp steelt dan altijd de show, overdag én 's avonds!

Haal meer uit uw lampen met een lichtplan

Heeft u de lampen die u mooi vindt, maar zorgen ze niet voor het gewenste effect? Of wilt u juist alle lampen in huis vervangen omdat u opnieuw gaat inrichten? Dan is het slim om een lichtplan te maken. Hiermee brengt u uw verlichting in huis op de juiste plekken aan, zodat alle lampen goed tot hun recht komen.

Voordat u het lichtplan gaat maken, moet u alvast nadenken over een aantal vragen:

 • Wat is de functie van de ruimte?
 • Welke sfeer wilt u in de ruimte creëren?
 • Wie maakt gebruik van de ruimte?
 • En natuurlijk: welk licht heeft u daarbij nodig?

Als u de antwoorden op bovenstaande vragen heeft, dan kunt u aan de slag met uw lichtplan. U weet dan namelijk of u een lichtplan nodig heeft voor basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting of decoratieve verlichting.

Om het lichtplan te maken, voert u de volgende stappen uit:

 1. Maak een plattegrond van de ruimte, inclusief meubels, aansluitpunten en andere objecten.
 2. Geef met cirkels aan waar de activiteiten in de ruimte plaatsvinden.
 3. Begin de basisverlichting te plaatsen in de plattegrond.
 4. Plaats daarna de sfeerverlichting in de plattegrond.
 5. Tot slot tekent u ook de taakverlichting op de plattegrond.

U weet nu waar u ruimte voor heeft en welk type lampen u nodig heeft. U kunt nu op een goed doordachte wijze uw armaturen en lampen gaan kopen. Neem in de planning uiteraard ook uw budget mee! En oriënteer u via bv de vergelijker voor lampen van Lampverlichtingonline.nl.